donderdag 3 juni 2010

Dag 4 - 20 mei



De vierde dag gingen we al vroeg naar het enorme Château de Versailles, het huis van Napoleon. Het huis opzich is al niet te meten, hoe enorm. En dan heeft het ook nog eens zo'n enorme tuin. Dat was ontzettend mooi om te zien. Zoiets zien we natuurlijk nooit in ons kleine landje. Aan het begin gingen we met zijn allen in de rij staan om binnen te komen. Maar gelukkig had onze buschauffeur connecties daar en konden we zo naar binnen.
Hoe enorm groot het daar binnen was, was niet te geloven. Alles was over the top. Goud, groots, duur. We zijn in de slaapkamer geweest. Alles was (natuurlijk) op maat gemaakt en Napoleon was klein van stuk, dus heel klein bed. Net als het bed van zijn vrouw. Ze sliepen apart! Overal hingen ook schilderijen.
Na niet zo'n lange tijd binnen gekeken te hebben, gingen we naar buiten; die tuin. We boften met dat prachtige weer, dus het was heerlijk om buiten te lopen. Om alle hoekjes van de tuin te willen zien, moet je vroeg in de ochtend komen en tot 's avonds laat blijven. Er waren ook een aantal tuinmannen, één is echt niet genoeg. Wat een werk om dat allemaal bij te houden. Fontijnen, bomen, heggen, bloemen, veel water. Het zag er mooi en verzorgd uit.
Na een middag daar gebleven te zijn, gingen we weer terug naar de bus. De buschauffeur bracht ons naar een groot plein om ons straattheater te oefenen voor de avond. Naast het plein was een winkelcentrum. We kregen vrije tijd om zelf te shoppen en te eten.
Toen we weer moesten verzamelen gingen we een stukje rijden met de bus. Langs mooie stukken van Parijs en ook langs de Moulin Rouge. En daar zijn ook allemaal aparte winkeltjes. De bus bracht ons naar de Sacre Coeur, een mooie, grote kerk. Nadat we allemaal even binnen hadden gekeken, was het tijd voor het straattheater. Met z'n allen gingen we liedjes zingen in het Nederlands in de hoop wat geld te krijgen van het publiek voor eten voor de volgende dag. Het was aardig gelukt! Toen we daar weggingen rond middernacht kwamen we weer veilig aan bij het hotel. De laatste avond was dat alweer van ons Parijs avondtuur!